Op 6 en 7 juli ben je van harte welkom bij het OldSkoel Kunstweekend

 

 

Met maar liefst 14 kunstenaars  opent OldSkoel ook dit jaar weer zijn deuren voor een divers aanbod van
diverse
kunstdisciplines.
Met zoveel kunstenaars belooft dit een grote verscheidenheid aan werk, met als grote gemene deler de
enorme
levenslust die vanuit de verschillende disciplines is gecreëerd.
Schilderijen, beelden, lichtobjecten en lampen, objecten en installaties, keramiek, sieraden en viltwerk zijn
dit
weekeinde te bewonderen, waarbij de kunstenaars aanwezig zijn en uitleg kunnen geven.

Onder de praktische informatie vind u alle informatie over de deelnemende kunstenaars.

 

Oldskoel is een culturele ontmoetingsplek waar je heerlijk kunt ronddwalen en op het  bloemrijke oude schoolplein bij mooi weer wat kunt drinken.
De Brocante is dit weekend ook geopend. Lekker even snuffelen tussen alle  het moois in het Brocante winkeltje is  voor menigeen een feest der herkenning.
Praktische informatie:
De exposities zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Muziek is er ook dit weekend:  Duo ‘Ziel de la Tourette’ treedt op zaterdag 6 juli op om 14.00 en om 16.00 uur in het atelier van Jan Bekker. Hun concert duurt ongeveer 30 minuten.
De entree is gratis.

Vervoer:
Kom je lekker op de fiets? Er is alle ruimte om je fiets neer te zetten naast de school.
Bij station Schagen zijn er ook OV fietsen te huur. Kijk voor de beschikbaarheid op je OV-app.

Parkeren:
Parkeer je auto bij de naastgelegen kerk, daar is genoeg plek! Het aantal parkeerplaatsen voor OldSkoel is  beperkt.  We vragen je met klem niet te parkeren bij onze buren of aan de slootkant, in verband met gevaarlijke verkeerssituaties.

Contant geld:
Bent je van plan wat geld te besteden aan iets te drinken of te eten? Er is een pinapparaat aanwezig. Maar betalen met contant geld kan ook.
Daarnaast  regelen de kunstenaars de betalingen bij de verkoop van hun kunstwerken zelf met u.

 

Info over de deelnemende kunstenaars vind u hieronder.


 

rebeccageskus-bos-inkttekening-expositie-oldskoel

Schilderijen

Yvonne Esser-Bakker

Yvonne Esser-Bakker woont en werkt in Alkmaar. Zij volgde diverse opleidingen waaronder een studie binnenhuisarchitectuur, het specialisatievak tekenen aan de Pedagogische Academie en een 4-jarige studie tekenen en Schilderen aan de Nieuwe Academie in Alkmaar. Yvonne is lid van de Nationale Associatie voor Beeldende Kunstenaars.

Yvonne schildert meestal met acrylverf in meerdere lagen op doek, paneel of op papier in klein of groot formaat.
Inspiratiebronnen als de verre horizon, de weidse ruimte in zee, lucht en landschap en de eindeloze verte zijn uitgangspunten voor een eigen vrije vinding of verbeelding. Door het onrealistisch kleurgebruik in abstraherend werk, ontstaat een onverwacht perspectief. Het zoveel mogelijk weglaten van details speelt een belangrijke rol. De toeschouwer zal er zijn eigen verhaal in zien. Het kan je aanspreken en misschien niet meer
loslaten.

In haar atelier is het werk op afspraak te bezichtigen.

www.yvonne.esserbakker.kunstinzicht.nl

rebeccageskus-bos-inkttekening-expositie-oldskoel
lichter blauw- Annemarie Kuster

Mixed media

Annemarie Kuster

ANNEMARIE KUSTER (1952 te Lith).

Als kunstenaar in woord en beeld werk ik in diverse disciplines. Schilderen, tekenen, collage, mixed media vooral op papier, en het schrijven van gedichtjes. Kleine notities met een tedere niet lichtvoetige ondertoon wel vaak een vleugje humor.

Mijn motto: onwetendheid boeit, nieuwsgierigheid prikkelt.

www.annemariekuster.exto.nl

lichter blauw- Annemarie Kuster
object-Harry-Agema

Keramiek (sieraden en objecten)

Harry Agema

Harry Agema (1946, Amsterdam) woont in Bergen NH en heeft zijn atelier in Heerhugowaard. Hij volgde op latere leeftijd de lerarenopleiding aan de VU in Amsterdam en Diemen. Harry studeerde voor docent beeldend af in Plastisch vormen(beeldhouwen)- keramiek- kunst en cultuurbeschouwing. Hij koos er echter voor beeldenkunstenaar te worden en dat is hij inmiddels meer dan 40 jaar.

Harry heeft zich onder andere gespecialiseerd in handgevormde, gedraaide werkstukken van porselein. Naast keramist is hij ook graficus, schilder en beeldhouwer. Zijn werken zijn aangekocht door : musea, ministeries, provincies, SKB’s, galeries, bedrijven en vele particulieren.

Harry neemt naast porseleinen sieraden ook experimentele, kleurrijke porseleinen werkstukken mee, kwetsbaar als de mens zelf.

www.agema-art.nl

object-Harry-Agema
Pauline Bakker portretten

3D portretbeeldje in klei

Pauline Bakker

De portretten van Pauline Bakker zijn trefzekere karakterschetsen in klei. Binnen een kort tijdsbestek weet zij de expressie van de geportretteerde te vangen in een mooi gestileerd portretbeeldje.
Een portretbeeldje is een uniek cadeau om weg te geven maar ook leuk om van jezelf te laten maken. Anders dan een 3D print, heeft een keramiekbeeld meer expressie en persoonlijke touch.

Tijdens het OldSkoel Kunstweekend zal zij op alleen zondag 7 juli aanwezig zijn om ter plekke ‘live’ portretbeeldjes maken op verzoek van bezoekers. U heeft dan een uniek kunstwerk van uzelf.

Laat jezelf of iemand anders portretteren in 35 minuten voor €75,-  op zondag 7 juli

www.paulinebakker.nl

Pauline Bakker portretten
tokio-marianne-berenschot

Kleistillevens

Marianne Berenschot

Dankzij haar achtergrond (zij studeerde kunstgeschiedenis en
theaterwetenschappen) heeft Marianne brede kennis van kunstvormen en een zeer
gevarieerde en uiteenlopende interesse, smaak en inspiratie.
Aldus is haar werk zeer gevarieerd: van grove Middeleeuws ogende potten in aardse tinten gemaakt van haar eigen Bergense klei, tot hele verfijnde, abstracte werken van wit porselein.

Haar werk bestaat daarom vaak uit neutrale tinten en simpele vormen. Het gaat niet om de perfectie van de techniek of het werk an sich: Marianne laat zich leiden door spontane ingevingen waarbij de emoties die het werk oproepen centraal staan.

Daarbij tracht ze keer op keer het medium ‘keramiek’ opnieuw uit te vinden, waarbij de scheidingslijn tussen beeldhouwwerk en schilderij wordt vervaagd.

Zo heeft ze een collectie  ‘kleitabletten’ gemaakt, waar stillevens zijn ‘geschilderd’ op ‘doeken’ van klei, door middel van reliëf en glazuren met verschillende texturen. In haar eerste collectie ‘kleistillevens’ bracht ze een hommage aan Morandi door de keramische stillevens in zijn schilderijen weer in keramiek terug te vertalen en te plaatsen in 3D schilderijlijsten.

Tijdens het kunstweekeinde in Oldskoel, alwaar zij ook haar eigen atelier heeft zal zij een grote verscheidenheid van werk tonen.

www.marianneberenschot.nl

tokio-marianne-berenschot
IMG_5192-ellen buchwaldt

Brons en brons-look Beelden

Ellen Buchwaldt

Ellen Buchwaldt, beeldend kunstenaar, woont in Zeewolde en werkt in haar atelier aan huis aan haar brons-look beelden en tegenwoordig ook echte bronzen beeldjes.
Het liefst maakt zij haar beelden zo minimalistisch mogelijk. Strakke vormen met weinig ophef. Haar onderwerpen zijn vaak sterke vrouwen, de liefde en engelen. Meestal krijgen de personen in de beelden geen armen, om het zo simpel mogelijk te houden.

Graag ontroert en raakt ze de toeschouwer met haar beeldjes. Dat is wat kunst kan doen: iemand raken. Ellen heeft al 11 jaar de awards mogen maken voor de Vrouw in de media Awards. Ook geeft zij iedere week beeldhouw les (in steen) in haar atelier. Verder heeft ze twee humoristische boeken uit gebracht (geschreven en geïllustreerd) over Tobias de teckel.

www.ellenbuchwaldt.nl

IMG_5192-ellen buchwaldt
zeezicht-vilt-van-eef-nl

Viltwerken

Evelien Linschoten

Evelien werkt o.a. met Nederlandse schapenwol, Europese merinowol, plantaardige vezels en zijde. Dit materiaal vervilt ze tot unieke vilten wandpanelen, lichtobjecten, vazen, manden en kettingen.
Tijdens haar viltavonturen als kunstenaar zoekt ze meer en meer naar eenvoud en verstilling. De laatste jaren werkt zij overwegend met natuurlijke kleuren en zoekt ze naar rust in haar panelen en objecten.
Hierbij is de natuur voor haar een grote inspiratiebron. Zij vraagt zich steeds weer af wat maakt dat men er steeds naar blijft kijken, zich verwonderd of geraakt wordt…”

In 2013 heeft Evelien Linschoten (’67) het vilten ontdekt bij Rita Koolen in Bergen. Ze raakte geïnspireerd door het viltproces en alle mogelijkheden van het vilten. In de jaren daarna volgde zij cursussen bij Irene van der Wolf, Paulien Sijtsema en Anja Schrik. Dit gaf haar de basis om zichzelf verder te ontwikkelen.
Evelien gaf viltcursussen en teambuildingsdagen met wol als middel om te verbinden en creëren. Ze exposeerde meerdere keren tijdens SCHIK (Schoorlse kunstroute) op buitenlocaties in Groet; verschillende edities van het jaarlijkse kunstweekend bij OldSkoel en tijdens het landelijk atelierweekend in november. Momenteel is er ook viltwerk van haar te zien in de museumwinkel van Museum Kranenburgh in Bergen.

Evelien heeft haar atelier permanent in het gebouw. Daarnaast is zij als vrijwilligster en bestuurslid actief betrokken bij de ontwikkeling van activiteiten en evenementen van OldSkoel

 

www.viltvaneef.nl

zeezicht-vilt-van-eef-nl
kunst-eske-groeneveld

Interactieve installatie

Eske Groeneveld

Zijn dingen ook echt als je ze niet kan aanraken?

Actief in Rotterdam maar geboren en getogen in Groet, is Eske Groeneveld een kunstenaar die het liefst de randjes opzoekt. In haar werk combineert ze analoog en digitaal, statisch en bewegend, en focust op de randjes van de realiteit. Als iets niet echt is, maar je er wel echte gevoelens of ervaringen mee hebt, bestaat het dan misschien wel? Daar gaan we dit keer ook naar kijken, wanneer haar interactieve installatie een visueel concert creëert met de aanwezigen als instrumenten.

Dit visueel concert zal een invloed hebben op het beeld dat te zien is op de beamer. Hierdoor zal er een verhaal gecreëerd worden dat een combinatie is tussen het verhaal van het werk en van de bezoeker. Op zo’n manier dat het kunstwerk nooit hetzelfde zal zijn gedurende het hele weekend.

www.eskegroeneveld.com

kunst-eske-groeneveld
marliessiewertsen-fotografie-02-oldskoel-kunstweekend

Objecten en Ruimtelijke Installaties

Helma Kuijper

Terugkerend thema in het werk van Kuijper is de spanning tussen duurzaamheid en verspilling,
tussen groei en stilstand.
Daarbij put ze regelmatig uit de literatuur of andere kunstdisciplines.

Haar inspiratiebronnen lees je niet altijd direct af uit haar werk. Dat hoeft ook niet.
Dat komt later en dat maakt het alleen maar spannender. En verrassender.
Op het eerste gezicht weet zij het door haar ongewone keuzes en invalshoeken voor elkaar te krijgen
dat je al kijkende balanceert tussen onwetendheid en herkenning. Een bijzondere ervaring. Nieuwsgierig makend ook.

Helma Kuijper woont en werkt in Alkmaar. Ze studeerde in 1997 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

www.helmakuijper.nl

Lumineus (02)7746- Rob Siblesz

Lampen en lichtobjecten

Rob Siblesz

Als autodidact heb ik sinds 1994 eerst meubels en daarna lampen en lichtobjecten ontworpen
Mijn startpunt wordt gevormd door materialen die ik tegenkom op uiteenlopende plekken. Als ook restmateriaal van diverse bouwprojecten, hierdoor ook afval minimaliserend.

Ik respecteer hierbij vorm en structuur van de materialen en de uitdaging is dan ze zo te combineren dat er evenwicht ontstaat. Als kind verzamelde ik al schelpen en strandhout aan zee en in de duinen en nog steeds levert de “natuur’ een veelheid aan voorstellen deze in een ontwerp te gieten.

The designers challenge is an endless joy!!​

Lumineus (02)7746- Rob Siblesz
stilleven-jan-bekker

Olieverf schilderijen

Jan Bekker

Ik ben Jan Bekker en ik schilder voornamelijk stillevens in olieverf, op doek of op paneel.

De voorwerpen die ik gebruik zijn over het algemeen oud en alledaags. Door compositie, belichting en het kleurgebruik probeer ik een sfeer van verstilling te creëren, misschien wel als tegenhanger van het hectische dagelijkse leven…

Het proces van het goed op elkaar afstemmen van deze elementen verloopt grotendeels intuïtief. Vaak maak ik voordat ik ga schilderen enkele tekeningen met potlood of houtskool. Mijn werk kan van enige afstand bezien soms fotografisch lijken, maar dat is het niet. De verfstreken moeten, zeker  van dichterbij bekeken, zichtbaar blijven.

Ik vind het nog steeds boeiend om met olieverf op het platte vlak van een doek of paneel driedimensionale vormen, ruimte en diepte te suggereren. Ik realiseer me dat ik daarmee in een traditie sta die al heel oud is. Eeuwen geleden deden kunstschilders dat, op andere manieren weliswaar, eigenlijk ook al. Ik vind het een interessant idee dat ik hetzelfde doe als zij toen.

Ik heb mijn opleiding gehad aan Gray’s School of Art, de kunstacademie te Aberdeen, Schotland. Sindsdien werk ik graag met olieverf.

www.oldskoel.nl/jan-bekker

stilleven-jan-bekker
20221012_161257-clare van stolk

Schilderijen

Clare van Stolk

Bloemen en mensen zijn haar onuitputtelijke inspiratiebron. Zowel in verf als in klei gaat zij te werk.

Clare van Stolk werkt heel direct en impulsief alhoewel er veelal talloze houtskool tekeningen aan vooraf gaan om op een zo direct mogelijke manier te kunnen werken.

Vaak is het haar kleurgebruik en de energie in haar werk waardoor mensen blij worden, ontroering of troost ervaren.

www.clarevanstolk.com

20221012_161257-clare van stolk
arnoldburinga-schilderij-oldskoel-kunstweekend-expositie-01

Pentekeningen

Godelieve Smulders

Godelieve smulders is een multi-diciplinair kunstenaar.

Na haar opleiding aan Rietveld en Rijksakademie in beeldhouwen heeft zij zich ook bekwaamd
in de kunstvormen schilderen, tekenen, en het maken van audio-visuele projecten.
Vaak combineert zij diverse disciplines tot een installatie.
Voor het eerst heeft zij haar tekeningen in een boekje gebundeld .Dit boekje wordt gepresenteerd in het Kunstweekeinde van OldSkoel 
20221012_161257-clare van stolk

Beelden in Brons

Heleen Versteeg

Heleen Versteeg (1962, Schoorl)

 
Ik ben grafisch vormgever van beroep, daarnaast fotografeer, schrijf en teken ik ook.
Ik ben begonnen op de Amsterdamse Grafische School (reclame tekenen), deed
cursussen fotografie bij Marcel Molle en later bij Ab Baart, volgde recent nog lessen modeltekenen bij Inge Koetzier van Hooff.
 
Zo’n 9 jaar geleden ben ik lessen gaan volgen in ‘brons’ bij Jolanda Laan in Schoorl.
In een kleine groep onder leiding van Jolanda maakte ik de afgelopen jaren een ontdekkingstocht langs het hele ambachtelijke proces van boetseren in was, (laten) gieten, afwerken, vijlen, schuren en patineren. 
 

 

 

20221012_161257-clare van stolk
arnoldburinga-schilderij-oldskoel-kunstweekend-expositie-01

Sprankelende muzikale verhalen

‘Ziel de la Tourette’

‘Ziel de la Tourette’ wordt gevormd door het duo Willemijn ten Velden en Esther Abdala.

 

Deze sprankelende dames nemen jullie al zingend zoet fluisterend mee in hun muzikale verhalen. Kom luisteren en laat je betoveren.
Willemijn en Esther treden op zaterdag 6 juli op tijdens het Kunstweekend in het atelier van kunstschilder Jan Bekker.
De optredens  op zaterdag zijn om 14.00 en om 16.00 uur en duren ongeveer 30 minuten.