Op zaterdag 8 en zondag 9 juli ben je van harte welkom bij het OldSkoel Kunstweekend 2023. We zijn open tussen 10.30 en 16.00 uur en de entree is gratis.

Info over de deelnemende kunstenaars en het overige programma vind je hieronder.


 

Deelnemende kunstenaars:

Gígja Reynisdóttir
Zilver - Margje Kuyper

Schilderijen (olieverf)

Marijke Takken

Marijke Takken is een kunstenares uit Groet die werkt met het medium olieverf. Haar atelier is in Groet waar ze schildert en doceert. De afgelopen twee jaar heeft zij zich toegespitst op het schilderen van lokale landschappen.

Inspiratie deed zij op gedurende haar vele wandelingen. Een groot aantal kleine doekjes van 20 x 20 cm zijn hiervan het resultaat.

De toeschouwer zal hopelijk en waarschijnlijk veel van deze landschappen herkennen.

www.atelierdegroet.nl

Gígja Reynisdóttir
Zilver - Margje Kuyper

3D composities

Pauline Bakker

Pauline Bakker is bekend om haar verstilde, suggestieve schilderijen. Zij exposeert in binnen-en buitenland en werkt regelmatig in opdracht van gemeenten, particulieren en bedrijven. Projecten zoals het historisch lichtpad in Alkmaar en Noordwijk, het drieluik voor de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar, zijn hier enkele voorbeelden van.

Het werk dat zij tijdens de Coronacrisis maakte is totaal anders; 3 dimensionaal en gestileerd. Zij maakte een reeks cartoonachtige composities met als centraal figuur ‘Pietjo’. Een imaginair stijlfiguur die telkens in een nieuwe situatie en tegen een verrassende achtergrond wordt geplaatst. De composities zijn sterk verhalend en vertellen over deze tijd in een eigentijdse Art-Deco stijl.

Zowel in de schilderijen als in haar nieuwe werk is duidelijk haar sfeer en ‘Klare-Lijn’ handschrift te herkennen.

www.paulinebakker.nl
www.pietjo.nl

Margje Kuyper
Zilver - Margje Kuyper

Keramiek

ina punt

Als goudsmid heb ik 30 jaar in mijn eigen atelier gewerkt. Op een gegeven moment ben ik overgestapt naar keramiek. Zo’n heerlijk materiaal.

Ik heb een aantal jaren onder andere keramiek- en modelboetseerlessen gegeven en gewerkt op een pottenbakkerij.

De inspiratie voor mijn beelden is meestal het menselijk lichaam tot ik twee jaar terug in een stad logeerde tussen torenhoge flatgebouwen. ’s Avonds ging de verlichting daar afwisselend in horizontale en verticale lijnen aan en uit, het leek alsof de kolossen bewogen. Zo is swinging city ontstaan.

Margje Kuyper
Zilver - Margje Kuyper
nannivijn-expositie-kunstweekend-oldskoel-hout-kunst
nannivijn-tafeltje-houtbewerking-kunstweekend-oldskoel

Houtbewerking

Nanni Vijn

Nanni Vijn heeft een fascinatie voor hout en zijn vormen zoals die vooral na bewerking zichtbaar zijn, in structuren, nerf, grilligheid van groeirichting en kleur.

In tafeltjes vindt zij een wereld waarin ze die fascinatie uitleeft in nieuwe vormen en combinaties van houtsoorten en -kleuren.

Soms gebruikt ze daarbij epoxy, een transparante kunsthars, waarin de natuurlijke esthetiek van diverse groeisels, zoals zaden en vruchten, als aanvulling en afwisseling van de ruimtelijke vorm dient.

De tafeltjes hebben allemaal iets eigenaardigs zowel in de vorm van het blad waarin de natuurlijke groei van het
hout bewaard is gebleven als in de poten, die in aantal en plaats vaak afwijken van het standaard begrip tafel, met knoesten, knobbels en knietjes.

De verscheidenheid van vorm, kleur, structuur en geur die de natuur biedt gebruikt ze om van haar creaties bijna een soort levende wezens te maken, die zo aan de wandel kunnen gaan als je even niet kijkt…

Nanni Vijn woont aan de Boschmansweg 1 – 1871 AW Schoorl.
(contact via tel. 0610616418 of nannivijn@gmail.com)

nannivijn-tafeltje-houtbewerking-kunstweekend-oldskoel
nannivijn-expositie-kunstweekend-oldskoel-hout-kunst
rebeccageskus-bos-inkttekening-expositie-oldskoel
rebecca-geskus_konijn_inkttekening_expositie_oldskoel

Inkt-tekeningen

Rebecca Geskus

Ik ben Rebecca Geskus, geboren in Rijswijk Z.H.(’61). Ik schilder en teken veel met inkt en pastel, geïnspireerd door flora en fauna. Met snelle bewegingen neergezet op papier.

Via Reeuwijk en Nijkerk terecht gekomen in Kampen, op 17 jarige leeftijd, waar ik 5 jaar op de kunstacademie(CABK) ‘vrij schilderen’ heb gevolgd. Toen verhuisd naar Amsterdam, om naast het schilderen en tekenen ook als o.a. art director te werken voor film en televisie.

Ik ben in 2006 op Texel gaan wonen waar ik naast een schilderatelier ook een viltatelier heb (laatste met mijn man Jan Gremmen)

www.rebeccageskus.nl

rebeccageskus-bos-inkttekening-expositie-oldskoel
rebecca-geskus_konijn_inkttekening_expositie_oldskoel
madeleineassink-macrofotografie-druppel-oldskoel-kunstweekend-expositie
madeleineassink-fotografie-aapmetjongindesneeuw-oldskoel-kunstweekend-expositie

Fotografie

Madeleine Assink

Wat Madeleine Assink oppakt, gebeurt altijd vol passie. In 2007 begon ze met macrofotografie, het vastleggen van de voor het menselijk oog haast onzichtbare wereld van insecten en bloemen. Al snel volgden meerdere lenzen om ook andere onderwerpen zoals architectuur en landschap zo goed mogelijk vast te leggen.

Ze won diverse prijzen, o.a. van de fotoclub Niedorp, het natuurblad Roots en wereldwijd een wedstrijd HDR fotografie. Daarnaast schreef ze diverse instructie artikelen voor het fotoblad Zoom.

Door fysieke problemen werd het rondsjouwen met zware lenzen of op de grond liggen om kleine beestjes of paddestoelen te fotograferen onmogelijk en verkocht ze al haar apparatuur. Drie jaar geleden stak het fotovirus toch weer de kop op en kocht ze een systeemcamera die met lichtere lenzen werkt waardoor ze weer de natuur in kon om het gedrag van vogels en dieren vast te leggen.

Daarnaast richt ze zich op kunstzinnige fototechnieken zoals bewegen met de camera tijdens langere sluitertijden en het gebruik van de Lensbaby voor speciale effecten en dromerige foto’ s.

Binnenshuis experimenteert ze o.a. met druppelfotografie waarvan 4 voorbeelden te zien zijn in de OldSkoel tijdens het Kunstweekend.

madeleineassink-macrofotografie-druppel-oldskoel-kunstweekend-expositie
madeleineassink-fotografie-aapmetjongindesneeuw-oldskoel-kunstweekend-expositie
marliessiewertsen-fotografie-02-oldskoel-kunstweekend
marliessiewertsen-fotografie-01-oldskoel-kunstweekend

Fotografie

Marlies Siewertsen

Ik ben Marlies Siewertsen (1964) en ben al ruim 20 jaar bezig met fotografie. Doormiddel van cursussen, workshops en vooral door actief te zijn binnen de fotoclub FotoMorgana heb ik mij hierin ontwikkeld.

Ik hou mij vooral bezig met kunstzinnige portretfotografie. Vaak fotografeer ik de modellen op oude doorleefde locaties of in de natuur. De omgeving is belangrijk om meer lading aan de foto te geven.

De laatste jaren ben ik steeds meer bezig om de beelden verder te verdiepen door elementen eraan toe te voegen of het te combineren met anderen technieken. De opmerking die ik ooit van een lerares kreeg dat ik niets met de realiteit heb, heb ik omarmt, maar aan de andere kant hoe surreëel is een gevoel?

www.marliessiewertsen.nl

marliessiewertsen-fotografie-02-oldskoel-kunstweekend
marliessiewertsen-fotografie-01-oldskoel-kunstweekend
floating-universe-ijsbrand-hortensius
tropical-journey-ijsbrandart-small
ijsbrandart-rickijsbrandhortensius

Visual Art

IJsbrand Hortensius

Vanaf jongs af aan ben ik geïnspireerd door de schoonheid van de natuur met al haar bijkomende elementen zoals de verscheidenheid in kleuren, lichtval, vormen, schaduwen, bewegingen en patronen.

Na de studie fotografie & film, werk ik ruim 15 jaar als freelance filmmaker. Deze ervaring in de ontwikkeling in beeldend vermogen, gecombineerd met een passie voor reizen, pas ik toe bij het maken van mijn kunstwerken.

De creaties ontstaan vanuit een visie en intuïtief proces. “beweging maar tegelijkertijd, rust.” Flora combineren met Fauna. Die balans vind ik fascinerend om te spiegelen in mijn werk.

” IJsbrand is seen as an established contemporary artist. He has several, different types of durable and unique colorful paints, carefully composed by him. The raw and special nature details and objects that he uses for his artworks, to create a 3D feeling, are combined by IJsbrand with materials such as his molten metal and real shells. Unique premium artworks on canvas, glass, wood or metal. ”

www.ijsbrand.art

floating-universe-ijsbrand-hortensius
tropical-journey-ijsbrandart-small
ijsbrandart-rickijsbrandhortensius
JudithHebly-3dobject-expositie-oldskoel-kunstweekend
judithhebly-3dobjecten-oldskoel-kunstweekend-expositie

3D-objecten

Judith Hebly

Mijn vrije werk is herkenbaar aan de ambachtelijkheid waarmee het gemaakt is. Het materiaal wordt gekozen zoals het zich bij een idee aandient. Het meeste werk is 3-dimensionaal. Ik werk veel met gebruikte materialen of restanten, maar ook met hout, textiel, steen of metaal.

Ik maak abstract werk, vaak bedacht vanuit structuren en constructies. Ook heeft het vaak een mathematische kant zoals kegels, cirkels.  Vormen en systemen uit de natuur boeien mij mateloos. (reeks van Fibonacci, ijskristallen e.d.) Ik ben gefascineerd door microscopisch kleine levensvormen, cellen, weefsels, ééncellige lichaampjes enz.  De tekeningen van Ernst Haeckel zijn voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Elk werk is een zoektocht, vaak zijn meerdere fases nodig om tot een eindresultaat te komen. Soms is het de techniek of het materiaal dat tegenwerkt en soms is het het zoeken naar de juiste vorm.

Er zit geen diepere betekenis in mijn werk. Ik vind het fijn om dingen te maken. Een maker.Relevante opleiding: Meubelmaker, HMC Amsterdam; AHK (nu Breitner-academie)- docent Beeldende kunst en Vormgeving; Beeldhouwen bij ACKV (nu Artiance Alkmaar) bij Bart Leefoge

Werk: Docent Creatief Vakman/Ontwerpend Meubelmaker op het Hout- en Meubileringscollege; Cursus Meubelmaken bij Meubelmakersvakschool in Egmond a/d Hoef; Cursussen Glas in  Lood in eigen werkplaats en bij Triade in Den Helder; Meubels en glas in lood in opdracht; Voorheen Kunstenaar in de Klas via Triade Den Helder

Exposities: 2 x deelnemer Kunstroute Zijpe, Hortus Amsterdam,

JudithHebly-3dobject-expositie-oldskoel-kunstweekend
judithhebly-3dobjecten-oldskoel-kunstweekend-expositie
arnoldburinga-schilderij-oldskoel-kunstweekend-expositie-01
arnoldburinga-schilderij-oldskoel-kunstweekend-expositie-02

Schilderijen

Arnold Buringa

Ik ben Arnold Charles Buringa, Op 12 juli 1963 ben ik geboren in Amsterdam West en heb daar tot mijn 21ste jaar gewoond. Ik heb Tandtechniek en Tandprothetiek gestudeerd in Utrecht en ben Tandprotheticus van beroep. Ik heb een praktijk in Bergen en één in Harlingen waar ik voor ongeveer 11000 cliënten een partieel of volledig uitneembaar gebit maak. Met heel veel passie beoefen ik dit vak en maak daarmee velen erg blij.

Naast mijn creatieve beroep heb ik een eveneens passievolle hobby, namelijk kunstschilderen. Van jongs af aan teken ik erg graag en maakte ik de meest aparte figuren. Meestal waren dat karikaturen van personen. Dit doe ik eigenlijk nog steeds maar het is in de jaren wat uitgebreider geworden in kleuren en vorm.

Als ik schilder dan vormt zich het beeld vanzelf ook zo met kleur. Bijna nooit begin ik aan een schilderij waarvan ik weet wat het gaat worden. Tijdens het schilderen verras ik mezelf. Het afgelopen jaar ben ik daarbij ook van tevoren gaan schetsen wat het voorwerk betekent voor een nieuw te maken schilderij. Ik sta voor abstractie wat mij zeer bekoort.

arnoldburinga-schilderij-oldskoel-kunstweekend-expositie-01
arnoldburinga-schilderij-oldskoel-kunstweekend-expositie-02

Extra programma:

Lezing

Kunst Kijken

Op zondag 9 juli om 13.00 uur geeft Bastiaan Voortman een lezing ‘Kunst Kijken’ waarin kunstenaar Rudi van de Windt en zijn werk centraal staan. Het werk van de kunstenaar wordt besproken en bediscussieerd met beelden via een beamer.

Bastiaan Voortman is kunsthistoricus en docent schilderen bij Crejat in Alkmaar.

Datum: zondag 9 juli
Tijd:
13.00 uur – 14.30 uur
Kosten: 10 euro


Let op: aantal tickets is beperkt

OLDSKOEL KUNSTWEEKEND 2023

zaterdag 8 en zondag 9 juli

10.30 tot 16.00 uur • gratis entree

OldSkoel, Grote Sloot 116a, Burgerbrug

 

Parkeren kan in de parkeervakken voor de school of op het terrein van de kerk (graag de privé-opritten van onze buren vrij laten).

LET OP: in de OldSkoel is geen pin aanwezig

SPREAD THE WORD

Help je mee deze dag tot een succes te maken? Nodig alle kunstliefhebbers uit die je kent.

Zo kun je jouw mensen uitnodigen:

    1. Je kunt ze via een persoonlijke e-mail verwijzen naar deze webpagina www.oldskoel.nl/kunstweekend2023 (copy en paste de link)
    2. Je kunt ook onderstaande poster downloaden en aan hen doorsturen.


You’re simply the best!

Flyer OldSkoel Kunstweekend 2023